Przycinanie i formowanie bukszpanu
Bukszpan jest jedną z nielicznych
roślin, która zachowuje swą zieleń przez cały rok. Jeśli chcesz aby był ozdobą
Twojego ogrodu, należy go systematycznie przycinać o właściwej porze roku. Jest
to konieczne, aby zachował odpowiednią gęstość, szczególnie jeśli ma być
formowany w konkretne kształty czy figury. Jest uznawany za
doskonałą roślinę na żywopłoty i topiary (rzeźby roślinne). Jeśli odpowiednio
zadbasz o krzewy bukszpanu, będziesz mógł w pełni wykorzystać jego walory
dekoracyjne.
Jak często i kiedy przycinać bukszpan?
Bukszpan jest rośliną, która bardzo dobrze
znosi cięcie i możemy przycinać ją minimum dwa razy w roku, a w razie potrzeby
nawet częściej. Pierwsze cięcie powinno odbyć się wiosną, na przełomie marca i
kwietnia. Nazywamy to cięciem sanitarnym. Usuwamy stare i zeschnięte gałązki
oraz te porażone przez mróz. To pobudzi krzewy do wypuszczania młodych
pędów. Żywopłoty kolejny raz możemy przyciąć w lipcu, ale
wybierzmy do tego zabiegu dość chłodny dzień. Nie tniemy rośliny w
dni bardzo ciepłe, gdyż mogą to bardzo odchorować na skutek dużej utraty
wilgoci. Jeżeli po podcinaniu nastąpią dni upalne, należy zadbać o dość częste
podlewanie. Ostatnie cięcie bukszpanu powinno odbyć się w pierwszej
połowie września. Zbyt późne strzyżenie może sprawić, że rośliny nie zdążą się
zregenerować i będą bardziej podatne na przemarzanie.
Cięcie po posadzeniu bukszpanu
Pierwsze cięcie zależy od tego, kiedy
posadziliśmy nasze krzewy. Jeśli zrobiliśmy to wiosną, przycinamy go od razu po
przesadzeniu do gruntu o 1/3 długości pędów. Bukszpany najlepiej jednak sadzić
pod koniec lata, kiedy skończą się upały. Nie wymagają wtedy szczególnie
obfitego podlewania. Krzewy posadzone na przełomie sierpnia i września bez
problemu zdążą ukorzenić się przed zimą. Z cięciem czekamy wtedy do wiosny.
Przez pierwsze 2 lub 3 lata po zasadzeniu bukszpanów możemy przycinać je nawet
3 razy w roku. Spowolni to w znacznym stopniu wzrost krzewów, ale znacznie go
zagęści i pozwoli uzyskać jak najlepsze walory dekoracyjne.
Cięcie żywopłotu z bukszpanu
Żywopłoty najprościej formuje się za pomocą
nożyc elektrycznych, ale te z kolei mogą pozostawić bardzo pokaleczone i
poszarpane gałązki. Należy zatem używać dobrze naostrzonych narzędzi,
niezależnie od tego, czy użyjemy ręcznych czy elektrycznych. Przed rozpoczęciem
cięcia żywopłotu dobrze jest zaznaczyć sobie za pomocą sznurka poziom cięcia i
co jakiś czas sprawdzać, czy robimy to równo. Unikniemy krzywego przycięcia, a
przy tym przykrego w skutkach efektu końcowego. Zaczynamy od formowania boków,
przodu i tyłu żywopłotu. Następnie ustalamy wysokość, zaznaczając ją równo za
pomocą sznurka i palików i przechodzimy do przycięcia góry. Po zakończeniu
zabiegu zasilamy żywopłot nawozem i obficie podlewamy aby zapewnić mu
regenerację i jak najbardziej optymalny wzrost.
Formowanie bukszpanu
Do formowania bukszpanów warto wcześniej
przygotować sobie konstrukcję, np z drutu. U podstawy sadzimy jedną, lub kilka
sadzonek (w zależności od efektu, jaki chcesz osiągnąć) a ich pędy rozpinamy na przygotowanym rusztowaniu i przycinamy dwa razy w roku
zgodnie z zaleceniami: wiosną i wczesną jesienią. Przycinanie skutkuje
zagęszczeniem roślin. Przycinamy również wszystkie pędy, które przerastają poza
konstrukcję. W taki sposób możemy stworzyć najbardziej fantazyjne kształty w
naszych ogrodach.
Jak najbardziej możemy zabrać się również
za przycięcie już starych krzewów. Pozwoli to na ich diametralne odmłodzenie i
nadanie zupełnie innego charakteru. Do takiego strzyżenia przyda się szablon ze
sklejki lub tektury, który pomoże nam uformować odpowiedni kształt rośliny.
Formowane bukszpany przycinamy na tyle często, aby zachowały jak najdłużej
niezmienny wygląd i kształt jednak pamiętając o tym, aby ostatnie cięcie odbyło
się w pierwszej połowie września.