Pigwowiec japoński
Zadzwoń do nas: +48 505 302 413
Dowiedz się ----> jak trafić do szkółki <----
Pigwowiec japoński
(Chaenomeles japonica)Pigwowiec będzie wkrótce dostępny w sprzedaży.
Pigwowiec japoński to krzew z rodziny różowatych, ale często jest mylony z pigwą, którjest drzewem. Bardzo silnie rozrasta się na boki, ale w górę rośnie do 50cm. Kiedy młode pędy nie mają jeszcze liści, to wczesną wiosną pojawiają się liczne kwiaty, które najczęściej są czerwone, ale w zależności od odmiany mogą przybierać też barwę pomarańczową, różową lub nawet łososiową. Po przekwitnięciu zawiązują się małe owoce (wielkości śliwki), które bardzo długo dojrzewają i dopiero jesienią nadają się do zerwania. Są jasnożółte, zielone lub częściowo czerwone, delikatnie nakrapiane, bardzo twarde, kształtem przypominające małe jabłuszka. Są bardzo kwaśne w smaku, bardziej niż cytryna. Charakterystyczna jest ich intensywna woń, która bardzo szybko roznosi się po pomieszczeniu, w którym są przechowywane.
Stanowisko, w którym będą rosły pigwowce nie musi spełniać żadnych specjalnych wymagań co do gleby. W celu intensywniejszego kwitnienia, a co za tym idzie również owocowania, należy roślinom zapewnić dobry dostęp do światła słonecznego. Nie jest konieczne częste ich podlewanie, ale zwiększa plon owoców. Należy zachować umiarkowaną wilgotność podłoża. Pigwowiec japoński bez problemu przetrwa okres suszy. Nawet zimowanie nie sprawi mu zbyt dużo kłopotów, ponieważ jest to roślina bardzo odporna.
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Mill.) to gatunek drzewa owocowego z rodziny różowatych (Rosaceae). Jest jedynym przedstawicielem rodzaju pigwa. Do Polski trafiła z obszarów Azji: Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, południowo-wschodniej Arabii, Azji Mniejszej. Często pigwowiec i jego owoce bywa mylnie nazywany pigwą. Owoce pigwy są duże, większe od jabłka. Są aromatyczne, ale smak mają ledwo wyczuwalny i nie są kwaśne.