Zbiór winogron
Na początku października zbieramy większość owoców przerobowych winorośli. Od połowy września należy codziennie mierzyć zawartość cukru w owocach. Jeżeli wartości się ustabilizują to znaczy, że osiągneliśmy właściwy stopień dojrzałości i dalsze czekanie niewiele zmieni. Jeżeli prognoza pogody przewiduje mróz w dzień to można jeszcze poczekać i zrobić wino lodowe (tłoczy się zamarznięte jagody). W przeciwnym przypadku należy owoce zebrać.
Jeżeli szypułki zaczęły zasychać, to grona najłatwiej ściąć sekatorem. Świeże można ręcznie złamać w kolanku. Grona z chorobami grzybowymi lub zgniłe należy bezwzględnie odrzucić, gdyż mogą zepsućcałą partięwina. Zebrane owoce trafiają do skrzynek, a następnie można je przerabiać. W Europie zwykle owoce pozbawia się szypułek. Służy do tego maszyna zwana młynko-odszypułkowarką. W Stanach Zjednoczonych przeważnie wino robi się z owoców razem z szypułkami. Ma to istotny wpływ na końcowy smak.
[image:image-0]