Jałowiec (Juniperus) – gatunki

Jałowiec to rodzaj roślin należący do rodziny cyprysowatych. Wyróżniono ponad 70 gatunków. W Polsce dziko rośnie jałowiec sabiński i jałowiec pospolity, ale pozostałe gatunki radzą sobie równie dobrze. Wśród jałowców można wyodrębnić zarówno rośliny płożące, niskie krzewy jak i wysokie drzewa. Mają ostre igły ułożone w naprzemienne pary. Niektóre gatunki są bardzo kłujące. Owoce jałowca pospolitego są używane jako przyprawa, szczególnie w kuchni staropolskiej. Są bardzo rozpowszechnione na ziemi. Są jedną z najliczniejszych roślin iglastych obok sosny. Główną przyczyną jest wyjątkowa odporność na suszę i mróz.

Gatunki o średniej wysokości doskonale nadają do umacniania skarp z uwagi na gruby i rozległy system korzeniowy. Wszystkie można formować. Doskonale nadają się do strzyżenia i szybko się zagęszczają. Dobrze komponują się z innymi roślinami i nie szkodzą sobie wzajemnie. Wiele kolorów igieł pozwala na stworzenie przeróżnych kompozycji.

Szkółka roślin ozdobnych Sawanna ma w ofercie osiem gatunków jałowców:

Scroll to Top