Winnica Sawanna - Szkółka Sawanna

Przejdź do treści

Siarkowanie wina

Szkółka Sawanna
Opublikowany przez w wino ·
Tags: wino
Po miesiącu od wyciskania w rurce gąsiora przestały się pojawiać bombelki dwutlenku węgla. To znak, że czas na pierwszy obciąg i siarkowanie. Wino należy zlać znad osadu do czystego pojemnika lub drugiego gąsiora. W trakcie przelewania można dodać siarkę w postaci pirosiarczynu potasu. Ja dodałem 10g/100l. Wino na tym etapie było niezwykle klarowne, a osadu było bardzo mało, poniżej 0,5cm. W winie jabłkowym w gąsiorze 30l było go aż 8cm. Siarkowanie jest konieczne. Poprawia klarowanie, ale przede wszystkim zabija grzyby i bakterie. Dzięki temu wino w trakcie dojrzewania będzie poprawiało smak, a nie zepsuje się.
[image:image-0]
Ta ogromna różnica jest skutkiem użycia bardzo dobrej odmiany - Regent oraz wysokiej jakości aktywnych drożdzy winiarskich. Po raz kolejny podkreślam, że warto zastosować produkt wysokiej klasy. Za torebkę profesjonalnych drożdży zapłaciłem 4zł, czyli 2zł więcej niż kosztują popularne uniwersalne drożdże winiarskie. A czymże jest 2 złote przy 30 litrach wina? Bez wątpienia warto tyle dopłacić.
Wino już wygląda pięknie. Ale smakuje młodym winem. Nauczony doświadczeniem wiem, że cierpliwość wynagradza. Na tym etapie degustacja nie ma sensu. Trzeba z tym poczekać co najmniej do Wielkanocy.



Wróć do spisu treści