Piernik żydowski - Szkółka Sawanna

Przejdź do treści

Piernik żydowski

Tradycyjne ciasta

Piernik żydowski
Piernik żydowski - ciemno brązowe ciasto z bakaliami o silnym, orientalnym zapachu pochodzi z okolic Włodawy z okresu międzywojennego (1918-1939 r.), kiedy to społeczność żydowska stanowiła ponad 60% ludności miasta, a z Polakami łączyły ich dobrosąsiedzkie stosunki i zgodne kontakty. Jego receptura wywodzi się od ciasta miodowego zwanego w języku jidysz ,,lekach'' wypiekanego przez Żydów ze wschodniej Polski, Niemiec i Rosji.
Żydzi podawali je pierwszego wieczoru Rosz Haszana wypadającego w drugiej połowie września ( tzw. Nowy Rok) i potem każdego świątecznego dnia aż do Jom Kipur wypadającego w końcu września ( Dzień Pojednania). Ciasto było symbolem nadziei na dostatni rok. W dzień Nowego Roku tradycyjnie jadano dużo wszelkich słodyczy, żeby cały przyszły rok był taki jaki jego pierwszy dzień. Przed Jom Kipur mieli oni zwyczaj prosić swoich znajomych o kawałek słodkiego, miodowego ciasta modląc się przy tym o słodki rok, o to aby im nigdy nie zabrakło jedzenia, i o to aby już więcej w nowym roku nie musieli nikogo o nic prosić. Piernik ten przygotowywano też tradycyjnie na uczty weselne i z okazji narodzin dziecka. W polskich rodzinach wypiekano go przez cały rok, jeżeli tylko były wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania.

Piernik Żydowski
Piernik Żydowski Sawanna

Piernik żydowski stanowi pewnego rodzaju dziedzictwo kulturowe społeczności żydowskiej zamieszkującej okolice Włodawy z okresu sprzed ich zagłady w 1943 roku i społeczności polskiej, z którą zgodnie żyli. Choć pochodzenie tego ciasta jest żydowskie to jednak polskie rodziny przejęły jego recepturę i do dzisiaj w wymienionych okolicach istnieje tradycja wypiekania go, a przepis jest przekazywany młodszym pokoleniom, o czym świadczą wywiady wśród obecnie żyjących mieszkańców Włodawy. Podobnie jest z cebularzem lubelskim, którego jako pierwsi zaczęli wypiekać w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta a dziś jest powszechnie wytwarzany przez piekarnie na całej Lubelszczyźnie i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów spożywczych. Tak jak dawniej, tak i obecnie piernik żydowski jest wypiekany w małych, podłużnych formach, zgodnie z dawną recepturą. Piękny ciemno brązowy kolor, delikatne, gąbczaste ciasto i niepowtarzalny zapach i smak sprawiają, że cieszy się on dużą popularnością.

Wojewódzki lider smaku 2011 - Sawanna

Piernik Żydowski
Nagrody:

I miejsce w konkursie
"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" - 2013


Wojewódzki Lider smaku - 2011

Wróć do spisu treści